söndag 22 september 2013

Silverstone


Ett recept som jag har bryggt ett par gånger den senaste tiden är en Engelsk Pale Ale som fått namnet Silverstone. Det är en lättdrucken ljus ale med en blandning av fruktiga smaker från estrar och brittisk humle.

Det som sätter mycket av smaken är jästen, Wyeast 1469 West Yorkshire Ale. Jag blev inspirerad att använda jästen i något recept efter att ha lyssnat på ett avsnitt av Brew Strong. De går igenom ett antal olika favoriter av jäst. Jag tyckte att 1469 lät spännande och beställde hem en förpackning utan att riktigt veta vad jag skulle använda den till. När det var dags att testa jästen gjorde jag en sökning på nätet och hittade en klon på ett öl som heter Landlord från Timothy Taylor.

Maltgivan i receptet är lite förändrad mot receptet som jag hittade. Jag ville ha en liten antydan till sötma i ölet och valde därför att komplettera med en ljus kararmellmalt. 

Till engelsk öl ska det naturligtvis vara engelsk humle. Först ut är Fuggles, med sin lite kryddiga och blommiga arom. Därefter har vi EKG. En klassiker i många engelska ale. Sist och den humle som sätter mest karaktär på det här ölet, är Styrian Goldings. Den är inte en engelsk sort men härstammar från Fuggles, men har en egen distinkt smak med inslag av citrus.

Silverstone
English Pale Ale
All Grain
Brewer: Pete Ale Batch Size: 19,50 l
Boil Time: 60 mins Brewhouse Efficiency: 63,00%
Ingredients
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4,80 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) (5,9 EBC) Grain 1 95,0 %
0,25 kg Carapils (Weyermann) (3,9 EBC) Grain 2 5,0 %
28,00 g Fuggles [6,40 %] - Boil 60,0 min Hop 3 20,8 IBUs
9,00 g Styrian Goldings [3,50 %] - Boil 60,0 min Hop 4 3,6 IBUs
6,00 g Goldings, East Kent [6,90 %] - Boil 60,0 min Hop 5 4,8 IBUs
0,49 ml Protafloc (Boil 20,0 mins) Fining 6 -
20,00 g Goldings, East Kent [6,90 %] - Boil 10,0 min Hop 7 5,8 IBUs
20,00 g Styrian Goldings [3,50 %] - Boil 0,0 min Hop 8 0,0 IBUs
1,0 pkg West Yorkshire Ale Yeast (Wyeast #1469) Yeast 9 -
Beer Profile
Est Original Gravity: 1,052 SG Bitterness: 35,0 IBUs (Tinseth)
Est Final Gravity: 1,015 SG Est. Color: 9,7 EBC
Estimated Alcohol by Vol: 4,9 %
Color
Mash Profile
Mash Name: BIAB, Medium Body Total Grain Weight: 5,05 kg
Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 31,04 l of water at 71,0 C 66,7 C 75 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min
Sparge Water: 0,00 l Sparge Temp: 75,6 C
Mash Notes:
Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a medium body beer profile.
Fermentation Profile
Primary: 4,00 days at 19,0 C
Secondary: 10,00 days at 21,0 C
Notes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar