Dagen flöt på utan några större problem. Ett gupp under vägen var att det var oroväckande lite gasol kvar i flaskan efter uppvärmningen av vattnet till mäsktemperatur. Ett besök till OKQ8 löste det. Men 528 kr för en fyllning. Det finns billigare ställen. Jag måste planera det bättre nästa gång. Under mäskning faller temperaturen lite för mycket, tror jag. Från 65 till 61 under 90 min. Tidigare har jag värmt på extra. Skulle vilja slippa det. Jag får kanske titta på en ny lösning, eller det kanske inte spelar så stor roll. Nätet har svaret. Min lösning för att kyla vörten funkar inte av olika anledningar, nu när det är minusgrader ute. Jag provade att kyla vörten genom att ställa ut den på stenplattorna utanför skrubben. Resultatet är inte speciellt lyckat. Vid -3 tog det 30 min att falla 10 grader. Provade kasta på snö, inte mycket bättre. Snön smälter och skapar en luftficka som isolerar. Problemen med för långsam kylning är nog inte bara hygieniska, utan jag tror det handlar mer om smak. Ölen blir säkert bittrare än beräknat t.ex. Inget som gör att det smakar illa, men är inte rätt för typen. Jag har funderingar på att att göra ett slutet system med en pump och 20 kg is. Återkommer...
Påse V2.0, fungerande riktigt bra och sömmarna ser ut att hålla. Man fick nytta av syslöjden trots allt, även om det kändes ganska meningslöst som liten grabb.
Alla förberedelser är gjorda, jäshinken står fylld i kabinetten, temperaturen inställd till optimala förhållanden. Nu är det upp till killarna Jäst att göra ölen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar