Snart dags för en bryggdag i skrubben. Julens alla sociala övningar avklarade och tid över för andra saker. Jag beställde ingredienser för att brygga en variant av
Kölsch, en tysk ale. En tysk ale? Ja, de låter ju inte helt rätt, men de finns delar av Tyskland som fortfarande brygger ale och i området runt Köln bryggs det Kölsch.
Letar man på nätet så finns det en hel del recept och den jag fastnade för var från tidningen BYO med namnet
Maryland Kölsch. Det låter som en Kölsch som bryggs i delstaten Maryland.
Receptet är med flytande malt extrakt, men jag väljer en pilsner malt istället. Det är ingen malt jag har tidigare använt, så det ska bli intressant att prova. Carapils som är en ljus karamelmalt, har jag tidigare provat. En del mältat vete ska med i mäsken. Jag förmodar att det är för att få lite mer stadga på skummet i ölen eftersom det innehåller mer protein än korn.
Den enda humle som används är Spalt. Verkar vara en klassisk tysk sort. Hittade inte riktigt samma hos Humlegården. Utan de fick bli Spalter Select som verkar vara väldigt lika och det var dessutom rea på 2011 års skörd. Så där sparades någon krona.
Jästen som gör det riktiga jobbet blev
WLP029. Läser man recensionerna på sidan, så verkar de flesta var riktigt nöjda med resultatet. En del intressanta kommentarer om lukten vid jäsning, arse yeast? Kommer försöka jäsa i underkant på temperaturområdet för att försöka få rena smaker. Jästen kan ha svårt att starta jäsningen vid lägre temperatur. Då får det bli en "starter" på en liter.
En avvikelse från normen är att jag kommer inte koka bitterhumlen under 60 min, utan kommer att vänta till de sista 15 minuterna. Det ska ge en mjukare bitterhet.
Namnet på ölen? Kölsch får det bara heta när de bryggs runt Köln. När det bryggs i Dalarna måste det bli Dalsch.
Bryggskrubben Recipe
Brewer: |
Pete Ale |
Batch Size: |
20,00 l |
Boil Time: |
60 mins |
Brewhouse Efficiency: |
68,00% |
Ingredients
Amt |
Name |
Type |
# |
%/IBU |
3,75 kg |
Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) |
Grain |
1 |
83,3 % |
0,50 kg |
Carafoam (Weyermann) (3,9 EBC) |
Grain |
2 |
11,1 % |
0,25 kg |
Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3,9 EBC) |
Grain |
3 |
5,6 % |
80,00 g |
Spalter Select [5,90 %] - Boil 15,0 min |
Hop |
4 |
29,8 IBUs |
10,00 g |
Irish Moss (Boil 10,0 mins) |
Fining |
5 |
- |
20,00 g |
Spalter Select [5,90 %] - Boil 0,0 min |
Hop |
6 |
0,0 IBUs |
1,0 pkg |
German Ale/Kolsch (White Labs #WLP029) [35,49 ml] |
Yeast |
7 |
- |
|
Est Original Gravity: |
1,048 SG |
Bitterness: |
29,8 IBUs (Tinseth) |
Est Final Gravity: |
1,008 SG |
Est. Color: |
6,2 EBC |
Estimated Alcohol by Vol: |
5,2 % |
|
|
Mash Name: |
BIAB, Light Body |
Total Grain Weight: |
4,50 kg |
Mash Steps
Name |
Description |
Step Temperature |
Step Time |
Saccharification |
Add 31,22 l of water at 68,1 C |
64,4 C |
90 min |
Mash Out |
Heat to 75,6 C over 7 min |
75,6 C |
10 min |
|
Sparge Water: |
-0,00 l |
Sparge Temp: |
75,6 C |
Mash Notes:
Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a light body beer profile. |
Primary: 5,00 days at 17,0 C |
Secondary: 10,00 days at 10,0 C |
När beräknas den vara klar?
SvaraRaderaFör provsmakning på fat, om ungefär 3 veckor. Jag har tänkt att försöka lagra den längre. Vi får se hur bra det går ;-)
Radera