onsdag 26 december 2012

Dalsch

Snart dags för en bryggdag i skrubben. Julens alla sociala övningar avklarade och tid över för andra saker. Jag beställde ingredienser för att brygga en variant av Kölsch, en tysk ale. En tysk ale? Ja, de låter ju inte helt rätt, men de finns delar av Tyskland som fortfarande brygger ale och i området runt Köln bryggs det Kölsch.

Letar man på nätet så finns det en hel del recept och den jag fastnade för var från tidningen BYO med namnet Maryland Kölsch. Det låter som en Kölsch som bryggs i delstaten Maryland.
Receptet är med flytande malt extrakt, men jag väljer en pilsner malt istället. Det är ingen malt jag har tidigare använt, så det ska bli intressant att prova. Carapils som är en ljus karamelmalt, har jag tidigare provat. En del mältat vete ska med i mäsken. Jag förmodar att det är för att få lite mer stadga på skummet i ölen eftersom det innehåller mer protein än korn.
Den enda humle som används är Spalt. Verkar vara en klassisk tysk sort. Hittade inte riktigt samma hos Humlegården. Utan de fick bli Spalter Select som verkar vara väldigt lika och det var dessutom rea på 2011 års skörd. Så där sparades någon krona.
Jästen som gör det riktiga jobbet blev WLP029. Läser man recensionerna på sidan, så verkar de flesta var riktigt nöjda med resultatet. En del intressanta kommentarer om lukten vid jäsning, arse yeast? Kommer försöka jäsa i underkant på temperaturområdet för att försöka få rena smaker. Jästen kan ha svårt att starta jäsningen vid lägre temperatur. Då får det bli en "starter" på en liter.
En avvikelse från normen är att jag kommer inte koka bitterhumlen under 60 min, utan kommer att vänta till de sista 15 minuterna. Det ska ge en mjukare bitterhet.

Namnet på ölen? Kölsch får det bara heta när de bryggs runt Köln. När det bryggs i Dalarna måste det bli Dalsch. Bryggskrubben Recipe
Dalsch
Kölsch
All Grain
Brewer: Pete Ale Batch Size: 20,00 l
Boil Time: 60 mins Brewhouse Efficiency: 68,00%
Ingredients
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
3,75 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 1 83,3 %
0,50 kg Carafoam (Weyermann) (3,9 EBC) Grain 2 11,1 %
0,25 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3,9 EBC) Grain 3 5,6 %
80,00 g Spalter Select [5,90 %] - Boil 15,0 min Hop 4 29,8 IBUs
10,00 g Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 5 -
20,00 g Spalter Select [5,90 %] - Boil 0,0 min Hop 6 0,0 IBUs
1,0 pkg German Ale/Kolsch (White Labs #WLP029) [35,49 ml] Yeast 7 -
Beer Profile
Est Original Gravity: 1,048 SG Bitterness: 29,8 IBUs (Tinseth)
Est Final Gravity: 1,008 SG Est. Color: 6,2 EBC
Estimated Alcohol by Vol: 5,2 %
Color
Mash Profile
Mash Name: BIAB, Light Body Total Grain Weight: 4,50 kg
Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 31,22 l of water at 68,1 C 64,4 C 90 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min
Sparge Water: -0,00 l Sparge Temp: 75,6 C
Mash Notes:
Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a light body beer profile.
Fermentation Profile
Primary: 5,00 days at 17,0 C
Secondary: 10,00 days at 10,0 C
Notes

2 kommentarer:

  1. När beräknas den vara klar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. För provsmakning på fat, om ungefär 3 veckor. Jag har tänkt att försöka lagra den längre. Vi får se hur bra det går ;-)

      Radera