torsdag 18 april 2013

Special 8

Det börjar dra ihop sig till nästa bryggdag i Skrubben och Special 8 står på tur. Det blir ett försök att brygga ett enkelt öl som smakar komplext. Två olika sorters malt, en sorts humle och en enkel process. Kan resultatet bli bra?

Malten till receptet kommer från Weyermann. Som bas den stabila Pale Ale och för första gången i ett recept  som jag komponerat, Special W. Den sistnämnda är en ny typ av malt som har tagits fram. Den räknas till mörkare karamellmalt. Rakt av snott citat från Humlegården, Ger en intensiv maltarom och en vacker färg med dragning åt rött till ölet. Låter inte helt fel.

Enda humle som används är Chinook. En klassisk sort i amerikanska humleintensiva öl. Den är väldigt lika i smak med övriga sorters humle som börjar på "C". Primärt används den som bitterhumle, men har även en trevligt smak.

Ytterligare en ny bekantskap är jästen. WLP007 Dry English Ale Yeast från White Labs. Utmärkande är att den har en förjäsbarhet på 70-80% och det gör att restsötman reduceras även i öl med hög alkoholhalt. Jag tror att det ökar drickbarheten i ölet. Jästen flockar sig bra och därför blir det bara en enkel jäsning i ett kärl utan omtappning.

Bryggskrubben Recipe
Special 8
American Strong Ale
All Grain
Brewer: Pete Ale Batch Size: 17,00 l
Boil Time: 90 mins Brewhouse Efficiency: 68,00%
Ingredients
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
5,40 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Grain 1 90,0 %
0,60 kg Special W (275,0 EBC) Grain 2 10,0 %
25,00 g Chinook [13,10 %] - Boil 85,0 min Hop 3 41,2 IBUs
25,00 g Chinook [13,10 %] - Boil 45,0 min Hop 4 35,6 IBUs
0,50 ml Protafloc (Boil 20,0 mins) Fining 5 -
25,00 g Chinook [13,10 %] - Boil 15,0 min Hop 6 19,2 IBUs
25,00 g Chinook [13,10 %] - Boil 0,0 min Hop 7 0,0 IBUs
1,0 pkg Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35,49 ml] Yeast 8 -
Beer Profile
Est Original Gravity: 1,075 SG Bitterness: 96,0 IBUs (Tinseth)
Est Final Gravity: 1,013 SG Est. Color: 39,5 EBC
Estimated Alcohol by Vol: 8,2 %
Color
Mash Profile
Mash Name: BIAB, Light Body Total Grain Weight: 6,00 kg
Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 31,71 l of water at 68,8 C 64,4 C 90 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min
Sparge Water: 0,00 l Sparge Temp: 75,6 C
Mash Notes:
Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a light body beer profile.
Fermentation Profile
Primary: 6,00 days at 20,0 C
Notes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar