onsdag 1 maj 2013

Simrillo

Bäst att smida medan järnet är varmt eller bäst att brygga medan jästen är aktiv. Jag tog jäst från den senaste brygden och har tänkt att använda den till nästa öl i listan. Vad jag har läst så håller sig jästen bra minst en vecka i kylskåp. Jag tog vad jag tror är tillräcklig mängd för att få en bra start på jäsningen. Därför kommer jag inte göra en förkultur, utan plockar fram jästen och förvarar den i rumstemperatur några timmar, innan det är dags för att påbörja jäsning. Detta bara för att inte chocka jästen.

Receptet är en vidareutveckling av ett kok jag gjorde förra året. Ett försök att göra en Sierra Nevada klon. Den blev kanske inte så lik, men en trevlig öl ändå.

Den malt som används i receptet är några sorter som jag har kvar av sen tidigare. Pale Ale som bas och 5% av totala mängden, två sorter ljus karamellmalt. I tidigare recept har jag använt ungefär 10% och det blir lite för sött.

Till humle har jag valt Simcoe och Amarillo. Det är två populära sorter idag och vad jag har förstått så passar dessa ihop väldigt bra smakmässigt. Jag har använt båda i olika brygder tidigare, men aldrig tillsammans.

Jästen blir WLP007. Det är riktigt bra fart i den och jag räknar med att tappa om efter endast fyra dagar.

Bryggskrubben Recipe
Simrillo
American Pale Ale
All Grain
Brewer: Pete Ale Batch Size: 19,00 l
Boil Time: 60 mins Brewhouse Efficiency: 70,00%
Ingredients
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
4,75 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Grain 1 95,0 %
0,15 kg Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118,2 EBC) Grain 2 3,0 %
0,10 kg Caramunich I (Weyermann) (100,5 EBC) Grain 3 2,0 %
25,00 g Simcoe [14,20 %] - Boil 60,0 min Hop 4 41,0 IBUs
0,50 ml Protafloc (Boil 20,0 mins) Fining 5 -
15,00 g Simcoe [14,20 %] - Boil 10,0 min Hop 6 8,9 IBUs
20,00 g Amarillo [11,00 %] - Boil 0,0 min Hop 7 0,0 IBUs
20,00 g Simcoe [14,20 %] - Boil 0,0 min Hop 8 0,0 IBUs
1,0 pkg Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35,49 ml] Yeast 9 -
20,00 g Amarillo [11,00 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 10 0,0 IBUs
20,00 g Simcoe [14,20 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 11 0,0 IBUs
Beer Profile
Est Original Gravity: 1,058 SG Bitterness: 49,9 IBUs (Tinseth)
Est Final Gravity: 1,010 SG Est. Color: 15,1 EBC
Estimated Alcohol by Vol: 6,3 %
Color
Mash Profile
Mash Name: BIAB, Light Body Total Grain Weight: 5,00 kg
Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 32,17 l of water at 68,3 C 64,4 C 90 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min
Sparge Water: 0,00 l Sparge Temp: 75,6 C
Mash Notes:
Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a light body beer profile.
Fermentation Profile
Primary: 4,00 days at 20,0 C
Secondary: 5,00 days at 22,0 C
Notes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar