Nu är slutligen jäsningen igång och tio dagar till tappning på fat. Det var inte en av de bryggdagar som flyter på, utan det strulade i vissa moment. Vi tar det från början.
Igår kväll precis innan läggdags så slog det mig att jag inte hade gjort någon förkultur. Inget större problem, gjorde en i morse istället. När jag stod och övervakade vörten till förkulturen kom jag på att jag inte hade gjort ordning is till kylningen. Då fick det bli kylning utan slutet system. Jag glömde spänna fast den inre isoleringen vid mäskning och temperaturen föll lite för mycket. Det gör nog inte så mycket eftersom jag vill ha en öl som jäser ut ordentligt. När jag skulle tappa vörten till jäskärlet, så verkade det som att filtret täppte igen. Det har inte hänt tidigare och jag var tvungen att skrapa man mäsksleven på filtret så att det släppte igenom någonting överhuvudtaget. Det gjorde att det grumlade i vörten så att det åkte med druv till jäshinken. Dessutom blev resultatet bara 16 l till jäsning. När jag mätte OG så låg den lägre än jag hade räknat med. När jag kollade i BeerSmith kan det nog vara så att jag har glömt ett kilo malt. Jag strulade med mätningen när jag skulle krossa malten. Inte omöjligt att jag tappade bort mig. Annars så var utbytet väldigt dåligt.
Jaja, någon erfarenhet får man nog med sig av den här dagen och några liter välhumlad öl borde det också bli.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar