tisdag 26 mars 2013

Dalsch Spring Ed

Nu har jag beslutat att det blir vårvarianten av Dalsch som nästa öl. Jag har utgått från det tidigare receptet och gjort en del små förändringar.

Jag har bytt ut basmalten mot en Wayermanns Pale Ale istället för Pilsner. Det ska ge lite mer smak och färg. För övrigt är det samma som tidigare.

Humlen är bytt till den nya sorten Waimea från Nya Zeeland. En sort som troligen är tänkt för att användas i moderna humleintensiva öl. Men varför inte prova den i något annat. Som hembryggare finns det inget rätt eller fel.
Dalsch Spring Ed
Kölsch
All Grain
Brewer: Pete Ale Batch Size: 20,00 l
Boil Time: 60 mins Brewhouse Efficiency: 68,00%
Ingredients
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
3,75 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Grain 1 83,3 %
0,50 kg Carafoam (Weyermann) (3,9 EBC) Grain 2 11,1 %
0,25 kg Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3,9 EBC) Grain 3 5,6 %
0,50 ml Protafloc (Boil 20,0 mins) Fining 4 -
30,00 g Waimea [14,90 %] - Boil 15,0 min Hop 5 28,3 IBUs
12,00 g Waimea [14,90 %] - Boil 0,0 min Hop 6 0,0 IBUs
1,0 pkg German Ale/Kolsch (White Labs #WLP029) [35,49 ml] Yeast 7 -
Beer Profile
Est Original Gravity: 1,048 SG Bitterness: 28,3 IBUs (Tinseth)
Est Final Gravity: 1,008 SG Est. Color: 9,1 EBC
Estimated Alcohol by Vol: 5,2 %
Color
Mash Profile
Mash Name: BIAB, Light Body Total Grain Weight: 4,50 kg
Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 31,22 l of water at 68,1 C 64,4 C 90 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min
Sparge Water: 0,00 l Sparge Temp: 75,6 C
Mash Notes:
Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a light body beer profile.
Fermentation Profile
Primary: 5,00 days at 17,0 C
Secondary: 10,00 days at 10,0 C
Notes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar