Nu har jag beslutat att det blir vårvarianten av Dalsch som nästa öl. Jag har utgått från det tidigare receptet och gjort en del små förändringar.
Jag har bytt ut basmalten mot en Wayermanns Pale Ale istället för Pilsner. Det ska ge lite mer smak och färg. För övrigt är det samma som tidigare.
Humlen är bytt till den nya sorten Waimea från Nya Zeeland. En sort som troligen är tänkt för att användas i moderna humleintensiva öl. Men varför inte prova den i något annat. Som hembryggare finns det inget rätt eller fel.
|
Dalsch Spring Ed
Kölsch
All Grain |
|
|
Brewer: |
Pete Ale |
Batch Size: |
20,00 l |
Boil Time: |
60 mins |
Brewhouse Efficiency: |
68,00% |
Ingredients
Amt |
Name |
Type |
# |
%/IBU |
3,75 kg |
Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) |
Grain |
1 |
83,3 % |
0,50 kg |
Carafoam (Weyermann) (3,9 EBC) |
Grain |
2 |
11,1 % |
0,25 kg |
Wheat Malt, Pale (Weyermann) (3,9 EBC) |
Grain |
3 |
5,6 % |
0,50 ml |
Protafloc (Boil 20,0 mins) |
Fining |
4 |
- |
30,00 g |
Waimea [14,90 %] - Boil 15,0 min |
Hop |
5 |
28,3 IBUs |
12,00 g |
Waimea [14,90 %] - Boil 0,0 min |
Hop |
6 |
0,0 IBUs |
1,0 pkg |
German Ale/Kolsch (White Labs #WLP029) [35,49 ml] |
Yeast |
7 |
- |
|
Est Original Gravity: |
1,048 SG |
Bitterness: |
28,3 IBUs (Tinseth) |
Est Final Gravity: |
1,008 SG |
Est. Color: |
9,1 EBC |
Estimated Alcohol by Vol: |
5,2 % |
|
|
Mash Name: |
BIAB, Light Body |
Total Grain Weight: |
4,50 kg |
Mash Steps
Name |
Description |
Step Temperature |
Step Time |
Saccharification |
Add 31,22 l of water at 68,1 C |
64,4 C |
90 min |
Mash Out |
Heat to 75,6 C over 7 min |
75,6 C |
10 min |
|
Sparge Water: |
0,00 l |
Sparge Temp: |
75,6 C |
Mash Notes:
Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a light body beer profile. |
Primary: 5,00 days at 17,0 C |
Secondary: 10,00 days at 10,0 C |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar