lördag 30 mars 2013

Jästodling

Jag har ett tag funderat på att det måste finnas något sätt att dryga ut jästen som används vid bryggning. Den är en betydande del i vad varje ny sats öl kostar att brygga. Kommersiella bryggerier återanvänder sin jäst, tar från en sats och tillsätter nästa. Kanske inte ett sätt som passar alla hembryggare. Visst fungerar det om man konsumerar stadiga mängder öl och använder samma jäst varje gång. Vill man variera sig som jag, måste man leta efter andra sätt.

Ett sätt som jag tror skulle passa mig är att ta lite från nyköpt jäst och förvara i provrör som innehåller en lösning av Agar och DME (torkad maltextrakt). När det är dags att använda görs en förkultur med jästen. Finns flera sidor som beskriver hur det görs.

Kortfattat görs följande steg:
  1. Ett antal provrör görs i ordning med en Agar och DME lösning. Kan göras innan och användas vid behov.
  2. När ny jäst ska användas tas några provrör och inokuleras med lite jäst. Resten av jästen används till att göra en förkultur till nästa bryggd.
  3. Jästen i provröret odlas upp under några dagar i rumstemperatur och förvaras därefter i kylskåp upp till ett år.
  4. När det är dags att använda den lagrade jästen, så odlas den upp i ett antal steg, för att slutligen vara den mängd som behövs för nästa sats.

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar