Nästa öl som jag har tänkt att brygga är en
Irish Red Ale. Ett av de populäraste märkena på Irland är Smithwick's och receptet jag har komponerat är ett försök på en variant av den. Det är inget öl som går att få tag på i Sverige, men jag lyckades få i mig ett antal pints under ett besök till Dublin för ett antal år sen.
Tre olika sorters malt används i receptet. Som basmalt är det pale ale malt från Thomas Fawcett av typen Golden Promise. En typisk brittisk sort. Övrig malt är, omältade kornflingor som ska ge bättre skum och chokladmalt som ska ge smak och färg i ölet.
Som humlegiva används två klassiska brittiska sorter.
East Kent Goldings och
Fuggles.
Jästen i receptet är
WLP004. Ska vara samma jäst som Guinness använder.
För övrigt används sirap. Det ger alkohol i ölet, utan att öka kroppen och maltsmaken. I ett av de recept som jag utgick ifrån, så används majssirap, men jag tror att vanlig ljus sirap gjord på betor funkar lika bra.
Bryggskrubben Original
|
Röda Iris
Irish Red Ale
All Grain |
|
|
Brewer: |
Pete Ale |
Batch Size: |
19,00 l |
Boil Time: |
60 mins |
Brewhouse Efficiency: |
70,00% |
Ingredients
Amt |
Name |
Type |
# |
%/IBU |
3,00 kg |
Pale Malt, Golden Promise (Thomas Fawcett) (5,9 EBC) |
Grain |
2 |
77,9 % |
0,20 kg |
Barley, Flaked (Thomas Fawcett) (3,9 EBC) |
Grain |
3 |
5,2 % |
0,20 kg |
Chocolate Malt (Thomas Fawcett) (500,0 EBC) |
Grain |
4 |
5,2 % |
0,45 kg |
Corn Syrup (2,0 EBC) |
Sugar |
5 |
11,7 % |
20,00 g |
Goldings, East Kent [6,40 %] - Boil 60,0 min |
Hop |
6 |
16,1 IBUs |
10,00 g |
Goldings, East Kent [6,40 %] - Boil 30,0 min |
Hop |
7 |
6,2 IBUs |
10,00 g |
Irish Moss (Boil 15,0 mins) |
Fining |
8 |
- |
30,00 g |
Fuggles [5,00 %] - Boil 0,0 min |
Hop |
9 |
0,0 IBUs |
1,0 pkg |
Irish Ale Yeast (White Labs #WLP004) |
Yeast |
10 |
- |
|
Est Original Gravity: |
1,046 SG |
Bitterness: |
22,3 IBUs (Tinseth) |
Est Final Gravity: |
1,010 SG |
Est. Color: |
25,9 EBC |
Estimated Alcohol by Vol: |
4,7 % |
|
|
Mash Name: |
BIAB, Full Body |
Total Grain Weight: |
3,85 kg |
Mash Steps
Name |
Description |
Step Temperature |
Step Time |
Saccharification |
Add 29,51 l of water at 72,6 C |
68,9 C |
60 min |
Mash Out |
Heat to 75,6 C over 7 min |
75,6 C |
10 min |
|
Sparge Water: |
0,00 l |
Sparge Temp: |
75,6 C |
Mash Notes:
Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a full body beer profile. |
Primary: 7,00 days at 18,0 C |
Secondary: 7,00 days at 18,0 C |
Nice! Ska påpeka att Smithwick's finns i Sverige sedan September 2012 på barer, förhoppningsvis kommer den till systemet då det är min favoritöl!
SvaraRaderaSe där! Jag tycker det är märkligt att ett såpass populärt märke inte finns på bolaget, inte ens att beställa.
Radera