lördag 9 februari 2013

Röda Iris

Nästa öl som jag har tänkt att brygga är en Irish Red Ale. Ett av de populäraste märkena på Irland är Smithwick's och receptet jag har komponerat är ett försök på en variant av den. Det är inget öl som går att få tag på i Sverige, men jag lyckades få i mig ett antal pints under ett besök till Dublin för ett antal år sen.

Tre olika sorters malt används i receptet. Som basmalt är det pale ale malt från Thomas Fawcett av typen Golden Promise. En typisk brittisk sort. Övrig malt är, omältade kornflingor som ska ge bättre skum och chokladmalt som ska ge smak och färg i ölet.

Som humlegiva används två klassiska brittiska sorter. East Kent Goldings och Fuggles.

Jästen i receptet är WLP004. Ska vara samma jäst som Guinness använder.

För övrigt används sirap. Det ger alkohol i ölet, utan att öka kroppen och maltsmaken. I ett av de recept som jag utgick ifrån, så används majssirap, men jag tror att vanlig ljus sirap gjord på betor funkar lika bra.

Bryggskrubben Original
Röda Iris
Irish Red Ale
All Grain
Brewer: Pete Ale Batch Size: 19,00 l
Boil Time: 60 mins Brewhouse Efficiency: 70,00%
Ingredients
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
3,00 kg Pale Malt, Golden Promise (Thomas Fawcett) (5,9 EBC) Grain 2 77,9 %
0,20 kg Barley, Flaked (Thomas Fawcett) (3,9 EBC) Grain 3 5,2 %
0,20 kg Chocolate Malt (Thomas Fawcett) (500,0 EBC) Grain 4 5,2 %
0,45 kg Corn Syrup (2,0 EBC) Sugar 5 11,7 %
20,00 g Goldings, East Kent [6,40 %] - Boil 60,0 min Hop 6 16,1 IBUs
10,00 g Goldings, East Kent [6,40 %] - Boil 30,0 min Hop 7 6,2 IBUs
10,00 g Irish Moss (Boil 15,0 mins) Fining 8 -
30,00 g Fuggles [5,00 %] - Boil 0,0 min Hop 9 0,0 IBUs
1,0 pkg Irish Ale Yeast (White Labs #WLP004) Yeast 10 -
Beer Profile
Est Original Gravity: 1,046 SG Bitterness: 22,3 IBUs (Tinseth)
Est Final Gravity: 1,010 SG Est. Color: 25,9 EBC
Estimated Alcohol by Vol: 4,7 %
Color
Mash Profile
Mash Name: BIAB, Full Body Total Grain Weight: 3,85 kg
Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 29,51 l of water at 72,6 C 68,9 C 60 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min
Sparge Water: 0,00 l Sparge Temp: 75,6 C
Mash Notes:
Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a full body beer profile.
Fermentation Profile
Primary: 7,00 days at 18,0 C
Secondary: 7,00 days at 18,0 C
Notes

2 kommentarer:

  1. Nice! Ska påpeka att Smithwick's finns i Sverige sedan September 2012 på barer, förhoppningsvis kommer den till systemet då det är min favoritöl!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där! Jag tycker det är märkligt att ett såpass populärt märke inte finns på bolaget, inte ens att beställa.

      Radera