lördag 12 januari 2013

En Pilsner...

...ska jag försöka ge mig på som nästa öl. Det är en typ som de flesta som har sänkt en öl har stiftat bekantskap med. Däremot är det kanske inte lika vanligt att veta vad som utmärker en pilsner. Ibland används ordet pilsner för att beskriva all typ av ljus öl, vilket är felaktigt. Den öl som jag har tänkt att brygga ska efterlikna den ursprungliga typen från Pilsen i Tjeckien.

Det som gör ölet något svårare att brygga är att all jäsning sker vid lägre temperaturer än vid bryggning av en ale. Jästen som jag har tänkt att använda är Wyeast 2278, som har sitt ursprung i Pilsen. För att säkerställa att jäsningen kommer igång på ett bra sätt så ska jag använda en "starter". Ett problem vid jäsning kan vara att det bildas för mycket Diacetyl. Ett sätt att minska mängden, är att höja temperaturen några grader under några dagar, innan ölen tappas på fat för lagring.

Till basmalt kommer jag att använda pilsnermalt från Weyermann som är ljusare än pale ale malt. Som enda specialmalt blir det Caravienne, en mellanljus karamellmalt med rik arom och smak. Det är en sort som jag tidigare inte har provat.

För att få till den klassiska pilsnersmaken ska jag använda Saaz som enda humle.

Slutligen namnet...PUB. Pilsner Urquell Bryggskrubben.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar