lördag 26 januari 2013

Pizza Brew 1.0

Vad gör man när inga roliga prylar som man beställt inte levereras innan helgen? Jo, komponerar ihop ett recept där ingredienserna är rester som ligger och skramlar i lagret. Alltså en pizza. Jag har en del olika humle kvar sen tidigare recept. Så varför inte göra en stabil IPA.

Jag köpte IPA boken skriven av Mitch Steel. I den fanns det beskrivet en teknik som Dogfish använder i en del av sina öl. Under kokningen av vörten, tillsätts små mängder humle kontinuerligt. Jag tycker att det låter intressant.

Jästen som används är WLP060. En blandning av den klassiska WLP001, som jag har tidigare använt och två andra sorter. Dessa ska tydligen producera en ren, lagerliknande karaktär. Anledningen till att jag använder den, är att en vänlig bryggarbroder skördar en laddning till mig vid tappning till sekundär. Sånt uppskattas.

I IPA boken stod det också att för mycket karamellmalt kan göra så att humlesmaken försvinner snabbare vid lagring och att klassiska IP:or bryggdes inte med karamellmalt. Därför kommer jag bara att använda en slatt pilsnermalt som jag har över och resten pale ale malt.

Jag vet inte hur ölen kommer att smaka, men när jag tittar på receptet, är jag ganska säker på att det kommer lukta och smaka humle. Va tror ni? ;-)


Bryggskrubben
Pizza Brew 1.0
American IPA
All Grain
Brewer: Pete Ale Batch Size: 18,00 l
Boil Time: 60 mins Brewhouse Efficiency: 65,00%
Ingredients
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
1,00 tbsp PH 5.2 Stabilizer (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 -
5,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Grain 2 83,3 %
1,00 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Grain 3 16,7 %
5,00 g Galena [10,60 %] - Boil 60,0 min Hop 4 6,5 IBUs
3,00 g Perle [9,40 %] - Boil 60,0 min Hop 5 3,5 IBUs
5,00 g Galena [10,60 %] - Boil 55,0 min Hop 6 6,4 IBUs
3,00 g Perle [9,40 %] - Boil 55,0 min Hop 7 3,4 IBUs
5,00 g Galena [10,60 %] - Boil 50,0 min Hop 8 6,2 IBUs
3,00 g Perle [9,40 %] - Boil 50,0 min Hop 9 3,3 IBUs
5,00 g Galena [10,60 %] - Boil 45,0 min Hop 10 6,0 IBUs
3,00 g Perle [9,40 %] - Boil 45,0 min Hop 11 3,2 IBUs
5,00 g Galena [10,60 %] - Boil 40,0 min Hop 12 5,7 IBUs
3,00 g Perle [9,40 %] - Boil 40,0 min Hop 13 3,0 IBUs
5,00 g Galena [10,60 %] - Boil 35,0 min Hop 14 5,4 IBUs
3,00 g Perle [9,40 %] - Boil 35,0 min Hop 15 2,9 IBUs
5,00 g Galena [10,60 %] - Boil 30,0 min Hop 16 5,0 IBUs
3,00 g Perle [9,40 %] - Boil 30,0 min Hop 17 2,7 IBUs
5,00 g Galena [10,60 %] - Boil 25,0 min Hop 18 4,5 IBUs
3,00 g Perle [9,40 %] - Boil 25,0 min Hop 19 2,4 IBUs
5,00 g Galena [10,60 %] - Boil 20,0 min Hop 20 3,9 IBUs
3,00 g Perle [9,40 %] - Boil 20,0 min Hop 21 2,1 IBUs
5,00 g Galena [10,60 %] - Boil 15,0 min Hop 22 3,2 IBUs
3,00 g Perle [9,40 %] - Boil 15,0 min Hop 23 1,7 IBUs
5,00 g Galena [10,60 %] - Boil 10,0 min Hop 24 2,4 IBUs
3,00 g Perle [9,40 %] - Boil 10,0 min Hop 25 1,3 IBUs
5,00 g Galena [10,60 %] - Boil 5,0 min Hop 26 1,3 IBUs
3,00 g Perle [9,40 %] - Boil 5,0 min Hop 27 0,7 IBUs
30,00 g Nelson Sauvin [11,50 %] - Boil 0,0 min Hop 28 0,0 IBUs
25,00 g Cascade [8,50 %] - Boil 0,0 min Hop 29 0,0 IBUs
1,0 pkg American Ale Yeast Blend (White Labs #WLP060) [50,28 ml] Yeast 30 -
25,00 g Columbus (Tomahawk) [16,10 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 31 0,0 IBUs
20,00 g Amarillo [10,00 %] - Dry Hop 5,0 Days Hop 32 0,0 IBUs
Beer Profile
Est Original Gravity: 1,068 SG Bitterness: 86,4 IBUs (Tinseth)
Est Final Gravity: 1,011 SG Est. Color: 11,7 EBC
Estimated Alcohol by Vol: 7,6 %
Color
Mash Profile
Mash Name: BIAB, Light Body Total Grain Weight: 6,00 kg
Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 30,06 l of water at 69,1 C 64,4 C 90 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 7 min 75,6 C 10 min
Sparge Water: 0,00 l Sparge Temp: 75,6 C
Mash Notes:
Brew in a bag method where the full boil volume is mashed within the boil vessel and then the grains are withdrawn at the end of the mash. No active sparging is required. This is a light body beer profile.
Fermentation Profile
Primary: 5,00 days at 20,0 C
Secondary: 5,00 days at 20,0 C
Notes

2 kommentarer: